Mød vores naboer // Portrætter fra et nabolag

I anledningen af NABODAG 2.0 satte Projektakademiets team 9 og Askovfonden KBH+ fokus på Naboskab. Det er der kommet nedenstående 4 nabo-portrætter ud af – god læselyst.

Af Emilie Morgan Hemmingshøj, Anne-Marie Vang Poulsen, Cajsa Christensen, Bjørg Line Rasmussen & Anja Søgaard Christiansen

PORTRÆT #1:

Meze (28 år) og Yusuf (9 måneder) er nogle af KBH+s søde naboer. De er nye ansigter i området, da det ikke er mere end 4 måneder siden, at de to og resten af familien flyttede til Ragnhildgade fra Bellahøj.


Meze kan rigtig godt lide at bo i området, som hun synes er stille og roligt, hvilket passer godt til børnefamiliens travle hverdag. Hun fortæller, at de bor i et dejligt kvarter, men at hun ikke kender nogle i området endnu på trods af, at hun har prøvet at snakke med sine naboer, og dem hun ellers møder rundt omkring. “Mange samtaler slutter desværre efter det første “hej”, da de ikke forstår mig så godt, og de ikke har tid. På lørdag vil jeg rigtig gerne komme og snakke med mine naboer og øve mig på dansk.” 


Vi vil rigtig gerne vise Meze, at der er mulighed for et stærkere nabofællesskab her i området. Vi håber, at I også vil byde Meze, Yusuf og andre nye, lokale beboere velkommen. 

PORTRÆT #2: 

Helena (33 år) er en af de seje naboer, som bor i de sorte bygninger lige ved siden af KTK-grunden. Hun bor sammen med sin mand og tre børn, hvoraf det ene er grunden til, at vi har kunnet fange Helena på gaden her midt på dagen. Hun er nemlig på barsel, hvilket hun lader til at nyde i fulde drag. Efter en trilletur med barnevognen skal hun hjem og se en masse reality, som hun joker med, at hun ellers ikke gider bruge sin tid på.

“Jeg synes, at det er alletiders at bo her i området. De fleste af os, der bor i ejendommen er flyttet ind nogenlunde samtidigt, og der er ikke nogen vicevært, hvilket har vist sig at være en gave. Det har nemlig skabt et rigtig godt sammenhold mellem naboerne, da vi i fællesskab har skulle bidrage til de praktiske opgaver i ejendommen i forhold til rengøring og vedligeholdelse.” Jeg vil sige, at vi bor i et ressourcestærkt område, hvor der bor en del familier, som minder om os selv. Vi møder de andre familier i området, når vi tager vores børn med på legepladserne i området, men ellers ikke.”

“Vi var til nabodagen sidste år, og vi glæder os til NABODAG 2.0. Vi dukker altid op, når der er arrangementer inde på KTK-grunden. Jeg har også haft mine forældre med fra Sorø engang, hvor der var kunstgræs over det hele og vildt god stemning. De syntes, at det var fedt at se en anden side af København, som de ellers opfatter som lidt farlig, fordi det er ukendt for dem. Vi bruger også KTK-grunden i hverdagen, da vores børn elsker at bruge trampolinen, som står foran Muay Thai bokseklubben, og Buddah Bikes er vores redningsmænd, når cyklerne skal fixes.”

Helena oplever en gang imellem, at der er nogle biler, som kører lige lovligt stærkt rundt i området. Det kunne hun godt ønske var anderledes, men derudover føler hun sig meget tryg i området. “Mine børn skal helt sikkert vokse op her, og vi har ingen planer om at flytte. Jeg ville dog ønske, at postnummeret var 2200, men vores ejendom er lige over grænsen til Østerbro.

Inden vi flyttede ind for fem år siden blev vi lovet, at postnummeret ville være 2200, men så besluttede kommunen desværre, at det skulle være 2100, og der er altså stor forskel. Jeg er skolelærer i Tingbjerg, og hvis jeg siger, at jeg bor på Østerbro, så opfattes jeg som en bestemt type, som er meget anderledes end hvis jeg siger, at jeg bor på Nørrebro, som er en del sejere og mindre barnevognskedeligt”, fortæller Helena og griner, imens hun skæver til sin egen barnevogn.

PORTRÆT#3:

Mød Anders (41 år). Han er en af vores naboer i området, der ligesom Askovfonden Kbh+  er fortaler for godt naboskab og spirende fællesskaber. Han er en del af kontorfællesskabet DARE2mansion, som ligger lige rundt om hjørnet fra Kbh+ og er en kreativ og funky smeltedigel for udvikling og innovation.

“Det er mega vigtigt med et godt naboskab og gode fællesskaber i hverdagen, og første skridt på vejen er at få snakket med hinanden på kryds og tværs”, fastslår Anders. “Sociale arrangementer som Nabodag 2.0, hvor man kan møde nye mennesker i en hyggelig atmosfære, giver god mulighed for at starte nye fællesskaber, som vi allesammen behøver. I de sammenhænge finder man jo ud af, at de andre ikke er farlige, hvilket jeg oplever, at medierne og nogle politikere desværre kan have en tendens til at påvirke os i retning af at tro.“

“Det er også i møderne med nye mennesker, at vi kan sprede viden. Der foregår en masse videreformidling på de sociale medier, men jeg mener, at det er meget vigtigt med ansigt-til-ansigt-møder, altså den her tætte kontakt, hvor man kigger hinanden i øjnene og udveksler personlige historier og erfaringer. I de personlige møder bliver man også udfordret på sine idéer og holdninger på en anden måde end på de sociale medier, hvor man typisk kun bliver introduceret for noget, som man i forvejen har valgt til eller kan lide.”

“Vi skal have meget mere af de her ansigt-til-ansigt-møder”

PORTRÆT #4:

Ibraham (58 år) har boet i Haraldsgadekvarteret sammen med sin familie siden starten af 1990’erne. Han er rigtig glad for at bo i området, hvor hans tre voksne børn også har bosat sig, efter de er flyttet hjemmefra. Vi har mødt Ibrahim ved parkour-stativerne på KTK-grunden, hvor han sidder ved siden af sin cykel og slapper af, inden han går ned på stamcaféen, Bageriet, der ligger overfor.

”Jeg kan rigtig godt lide at snakke med folk her i området, og jeg kender alle på Bageriet og alle kender mig. Det er rigtig hyggeligt. Jeg kender i det hele taget mange mennesker på Nørrebro, så jeg føler mig meget hjemme her.”
Ibrahims cykel er over ti år gammel, og den seje model kan ikke fås længere, så Ibrahim passer ekstra godt på den. Han smører den jævnligt og lader den ikke stå udenfor i regnvejr. Den er blevet stjålet to gange i årenes løb, men af en eller anden grund er den altid vendt tilbage til ham. 
”De der cykeltyve er ikke for smarte. De stjæler min cykel, og så kan jeg se dem køre rundt på de i nabolaget næste dag. Det er ikke særligt smart, men godt for mig”, siger han med et smil.


Ibraham fortæller, at der er kommet en del mere liv i området i forhold til dengang, hvilket han godt kan lide. ”Der er kommet mere kunst og art, og der sker meget mere end dengang, hvor der var helt stille bortset fra larmen fra lastbilerne på KTK-grunden, som Vejdirektoratet ejede dengang.  
Jeg går forbi her hver dag, men jeg kender ikke så meget til hvad der sker på grunden ud over den der thaibokseklub og Buddha Bikes.”