UDEN ORD – et projekt om det nære møde

Afgangsprojekt af: Josefine Husted Meyer, Bjørg Line Rasmussen & Ida Selvejer Faaborg

Hvad sker der i et første møde, når man springer smalltalken over? 

En gruppe unge projektspirer afholdt i efteråret en projektproces, der interesserede sig for, hvordan nærhed skabes i mødet mellem mennesker. Ideen opstod med tanke om, hvad det talte ord kan og hvad det ikke kan. Den endelige afvikling af projektet blev inspireret og udviklet på baggrund af to prototyper. Prototyperne viste, at der skal være fokus på rammen for mødet, hvis interaktion skal finde sted Uden Ord. At sætte mennesker om et bord, men ikke give dem en retning eller et projekt at samarbejde om, resulterer ikke nødvendigvis i nogen form for interaktion, men derimod indadvendthed. Derfor dannede den endelige afvikling rammen om et fælles tredje, der skulle forene deltagerne og skabe interaktion. To fælles aktiviteter blev resultat heraf.

‘’Det var så perfekt! Kom lidt ind fra sidelinjen, men det at kunne blende ind og lære at kommunikere uden ord, var en unik og ekstraordinær oplevelse! Og maden var helt gourmet! Totally worth it! Håber på flere lignende events!’’ – Deltager Uden Ord

Uden Ord projektgruppen blev hurtigt enige om, at omgivelserne for afviklingen skulle være et rum, der var inspirerende for deltagerne. Derfor allierede de sig med Bioteket – et drivhus bag Osramhuset på Nørrebro. Eventet Uden Ord – En middag i Bioteket var sammensat af to workshops – den ene en byggeworkshop, hvor der blev lavet plantekasser i samarbejde med en tømrer og den anden en workshop, hvor deltagerne lavede en fælles middag i samarbejde med en kok. To timer kommunikerede og samarbejdes deltagerne – Uden Ord – kun til lyden fra hammere, knive der skar og ikke i det mindste gode toner fra Jens Lindahl, der var hyret til at spille på dagen. Middagen spiste deltagerne – Med Ord – efterfølgende. Denne del af aftenen dannede grundlag for refleksion, grin og ikke i det mindste snak om den fælles oplevelse deltagerne havde delt i de to timer Uden Ord.


Uden Ord Projektet var støttet af Snapslanten. Uden Ord – En middag i Bioteket begivenheden blev blev afholdt i forbindelse med 48Timer Festival på Nørrebro. Festivalen er støttet af Nørrebro Lokaludvalg, KFU og Tuborg Fonden og er et samarbejde mellem Blågården, Union, Osramhuset og Nørrebrohallen. Se mere på www.48timer.com. Derudover var begivenheden sponsoreret med øl fra Mikeller.

Sygt Romantisk holder samtaleaften for unge i kæresteforhold med psykisk sygdom

Afgangsprojekt af: Mille Høj Vittrup & Anna Kim Bentzen Wischmann

14/5 kl. 19-21 i Caféen KBH+ // gratis // tilmelding: sygtromantisk@gmail.com

På tirsdag d. 14. maj kl. 19-21 danner Caféen KBH+ rammen for en samtaleaften om psykisk sygdom i kæresteforhold arrangeret af Sygt Romantisk. Sygt Romantisk er et projekt startet af to studerende på Projektakademiet, som på egne kroppe har oplevet hvor svært og ensomt det kan være at leve i et kæresteforhold, hvor psykisk sygdom er en del af hverdagen.

“Vi repræsenterer to forskellige perspektiver som henholdsvis den med en sygdom og den pårørende, men vi har fundet et afgørende fællesskab i at kunne forstå og støtte hinanden i det virvar af kaos og kærlighed, der følger med en hverdag med psykisk sygdom”, siger Anna Kim og Mille, der står bag Sygt Romantisk.

De lægger vægt på, at kæresterelationen adskiller sig fra andre pårørende-relationer, fordi præmissen for et kæresteforhold er, at man rent faktisk kan gå fra hinanden, og at man samtidig ofte er hinanden nærmest, planlægger fremtiden sammen og skal have et intimt forhold til at fungere:

“Jeg har gået til pårørendeundervisning i psykiatrien, og det var rigtig givende at møde andre pårørende, men jeg kunne godt se, at det er nogle helt andre problematikker, som mødre, fædre og søskende står overfor end dem, jeg møder i min hverdag som kæreste”, siger Anna Kim.

Det er disse helt særlige problematikker, som kæresterelationen indebærer, som er i fokus til samtaleaftenen. Initiativtagerne har selv oplevet, hvordan det at dele historier med hinanden har skabt større refleksion og accept, og håber på at kunne give denne oplevelse videre til andre. Mille siger:

“Der er ikke nogen tvivl om, at det er svært at være kærester, når man dealer med psykisk sygdom, men det kan gøre det en lille smule mindre svært, hvis man ved, at man ikke er alene. Derfor holder vi den her samtaleaften, hvor alle er velkomne til at dele – eller bare lytte”.

Sygt Romantisk laver desuden en podcastserie under samme navn, som er tilgængelig fra næste uge.
Følg Sygt Romantisk på instagram: https://www.instagram.com/sygtromantisk/

Curarum på 48 timers festival – Samtaler om stort og småt i en campingvogn

Afgangsprojekt af: Kathrine Norsk, Anne-Marie Vang Poulsen & Amalie Himmelstrup

CURARUM er et projekt lavet af 3 elever fra Projektakademiets team 9. CURARUM inviterer
inden for til en snak om det I går og bekymrer jer om – stort som småt. Så går du også rundt med noget der skal ud, så kom forbi CURARUMs campingvogn ved Stefanskirken under dette års 48Timers Festival.


Vi tror på vigtigheden i, at få afløb for sine bekymringer inden de vokser sig større indeni. 30% af københavnerne* nævnte, at de inden for det sidste år har haft bekymringer og udfordringer i voksenlivet, som de ikke har talt med venner og familie om. – Citat CURARUM


Program for CURARUM på 48Timers Festival:

Fredag D. 26.04 // 16.00-21.00 // Kick Off

17.00-19.00 //Mute State & Asmus Christensen indvier CURARUM med live-improviserede ambiente lydlandskaber med referencer til jazz, meditative parafraser, minimal-beat og urban jungle stemning.

18.00 // Talk: “Synes du også det er svært at blive voksen?”

19.30 // Akustisk koncert

Lørdag D. 27.04 // 12-20 // Spoken Word

Vi byder på kaffe og snak hele dagen, og vores anonyme gæstebog er åben.

15-17 // Spoken word med drengene fra Forlaget Opblæst

Søndag D. 28.04 // 10-16 // Snak og skriveri

Temaet for dagen er “Hvad er det mest pinlige, du oplever ved at blive voksen?”, “Ringer du også stadigvæk til din mor som det første, når tingene brænder på?”. Vores anonyme gæstebog er åben for bidrag hele dagen, og vi byder på kaffe og snak i campingvognen.

// Campingvognen vil fortsat stå foran Stefanskirken i perioden efter 48Timers Festival til og med d. 16. maj. Mere info følger.

Følg med på facebook her og her

Hvis du gik glip af af CURARUM under 48Timers Festival – så kan du stadig nå at komme forbi da gruppen netop har offentliggjort at campingvognen bliver stående foran Stefans Kirken helt indtil d. 12 maj – se mere her


Dette event er en del af @48 TIMER FESTIVAL, og du kan se det fulde program i hovedbegivenheden @48Timer Festival 2019. Festivalen er støttet af Nørrebro Lokaludvalg, KFU og Tuborg Fonden og er et samarbejde mellem Blågården, Union, Osramhuset og Nørrebrohallen og Askovfonden, KBH+. Se mere på www.48timer.com

Fransk visit

KBH+ har i torsdags taget godt i mod fransk delegation der kommer fra ”French Institute for advanced studies in Social Protection”, http://www.iheps.com/ de ville gerne vide mere om hvordan KBH+ under AskovFonden arbejder med unge, og hvordan vi bruger kulturen som forandringsnøgle. Vi snakkede også om vores gode samarbejde med det lokale politi, og vores arbejde med KBH+Klubben. Vi viste delegationen rundt til vores gode naboer, og viste dem diversitet i de mange aktiviteter der foregår i området. Vi sluttede af med billede i solen, og takker for godt samarbejde med den franske ambassade om dette besøg.

KBH + welcomed the French delegation from the “French Institute for Advanced Studies in Social Protection“, http://www.iheps.com/, on Thursday.
They wanted to know more about our work with young people and how we use culture and community as a key to change and impact. We also talked about our good cooperation with the local police and our work with the KBH+Klubben.
We showed the delegation our neighbors and the diversity in the many activities that take place in this area. We ended up with a picture in the sun. Thanks for the good cooperation with the French Embassy on this visit.

Lær Karin at kende

Lær Askovfonden KBH+ at kende. I dag møder du Karin, som vi har haft glæden af at have som en del af KBH+ teamet siden september.

Hvad laver du i KBH+? 

Jeg er kommunikationspraktikant i WUK-teamet (workshop, uddannelse og kommunikation), hvor jeg arbejder sammen med Kimmie og Sine Laura. Her hjælper jeg med forskellige kommunikationsopgaver primært med fokus på KBH+s beskæftigelsesforløb (som anden aktør til jobcentret) og udviklingen af en ny kommunikationsstrategi.

Fortæl os om din rejse, der førte dig til KBH+?

Min rejse hertil går gennem en veninde, som både er nabo til KBH+ og en del af holdet bag Krea Café. Jeg drømte om at finde et praktiksted, hvor der var plads til mig, brug for mine kompetencer og en masse kultur. Hun satte mig derfor i kontakt med KBH+ og tak for det! Jeg kunne ikke have fundet et federe praktiksted.

Hvad er det bedste ved at arbejde i KBH+?

Det er: at kunne bidrage til og være en del af et unikt sted som KBH+, at arbejde sammen med en masse skønne og dygtige mennesker, og at hver dag komme i et hus med en behagelig energi og atmosfære, fuld af kreativitet, forskellighed, spændende events, engagement, fællesskab, oprigtig interesse i andre mennesker, rummelighed og en masse muligheder. Det, synes jeg, er motiverede og inspirerende.  

Hvad er din yndlingsmorgenmad?

Åh, jeg ELSKER morgenmad. Nogle af mine yndlingsting er rugbrød med smør og blødkogt æg, en nybagt bolle med ost, tykmælk med granola og honning, friskpresset appelsinjuice, kaffe med mælk og, i weekenden, en pain au chocolat eller en kanelsnurre. Lige for tiden består min hverdagsmorgenmad af en grøn smoothie og en rugbrød med ost.

Hvis du var strandet på en øde ø, hvilke 3 ting ville du have med? hvorfor?

1) Musik. Fordi musik hjælper på selv det dårligste humør, og chancen, for at en indoor kind of girl som mig – trods palmer, strand og havudsigt – ville være en anelse mopset over øde ø-situationen, er ret stor. 2) Myggespray. Fordi myg elsker mig utroligt meget højere end jeg elsker dem. 3) ”Bear” Grylls! Fordi hallo, han overlevede i ”Ultimate Survival”. Hver gang.

Yndlingsfilm?

Egentlig kan jeg bedst lige at gå i biografen og se film… og spise en masse bland selv slik til. Hjemme ender jeg oftest med at se en serie eller dokumentar. Af klassikere kan jeg dog altid se feel good movies som Dirty Dancing, Titanic, Grease, Forest Gump, Moulin Rouge og Pulp Fiction (måske den er knap så meget i feel good kategorien?). Alle med ret skønne soundtracks. ”Midnight in Paris” af Woody Allen er også sådan en fin lille film, hvor man kan drømme sig ned til Paris’ smukke gader, og så er jeg vild med den franske lyd i soundtracket. Perfekt til en søndag eftermiddag. Derudover kan jeg anbefale musikdokumentaren Muscle Shoals om Muscle Shoals Sound Studio i Alabama. De næste to film, jeg gerne vil se, er oscarvinderen ”Green Book” og dokumentaren ”Silvana” om den svensk-syriske rapper Silvana Imam, der skal åbne Orange Scene på Roskilde Festival.

Yndlingsbog?

Altså, jeg kan rigtig godt lide at læse. Jeg gør det bare alt for lidt. Falder i Instagram i stedet og kigger boligindretning. Men to bøger, som jeg aldrig bliver træt af, er ”Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved” af Werner Holzwarth – griner hver gang, jeg støder på den i lægens venteværelse – og ”Grapefruit” af Yoko Ono – hendes finurlige konceptkunst rammer mig lige i både hjerte og smilebånd. Af ”rigtige” bøger har jeg senest læst Stillidsen af Donna Tartt. Jeg har i et godt stykke tid kæmpet med Paul Austers ”4321”. Og så overvejer jeg at give mig i kast med japanske Haruki Murakamis ”1Q84”.

Det bedste du ved at bruge weekenden på?

For mig har en god weekend ingen planer, men fyldes stille og roligt op af rare ting. Fx en øl i solen med gode venner fredag eftermiddag efterfulgt af mad, hygge og masser af grin. Lørdag og søndag skal gerne være en blanding af langsomme morgener (med lækker morgenmad!), gåture med mand og hunden, Flemming, tid til spinning eller yoga, praktiske gøremål (som er lidt sure, men som gør en SÅ glad, når det er overstået), kaffedate med veninder og en tur til koncert, på kunstudstilling eller ud at spise et nyt sted. Ellers er en tur i sommerhus også en perfekt weekend. Der kommer jeg helt ned i gear. Vi sover længe, går ture i skov og ved strand, læser bøger foran brændeovnen om vinteren (et af de steder, jeg rent faktisk får åbnet en bog) og nyder solen og griller i haven om sommeren.

GENNEMSIGTIG TIRSDAG HOS KBH+

For nogle uger siden introducerede vi hos KBH+ konceptet “Gennemsigtig Tirsdag” på Instagram. Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at skabe mere opmærksomhed og viden omkring medarbejderne hos KBH+ og de opgaver der bliver varetaget i huset.


Hver tirsdag får en ny medarbejder således mulighed for at dele deres arbejdsdag på Instagram og fortælle om de arbejdsopgaver, idéer, møder mv. der er en del af de respektive medarbejderes arbejdsliv hos KBH+.”

Så hop ind på KBH+ på Instagram og følg med i vores stories hver tirsdag og bliv klogere på KBH+ og medarbejderne herude!

Nedenfor ses et udpluk af de seneste ugers stories:

Vi håber meget i har lyst til at følge med!

BLIV ENGAGERET (frivillig) I KBH+ PÅ YDRE NØRREBRO

Har du lyst til at engagere dig i et kreativt hus med mange muligheder på Ydre Nørrebro? Har du lyst til at få nye, kreative kompetencer og tage del i spændende kulturprojekter? Og endeligt har du lyst til at blive en del af et rummeligt, rart og idérigt fællesskab med plads til alle? Så kom og vær med i KBH+!

KBH+, som er en del af AskovFonden, er et hus, hvor musik, visuel kunst, iværksætteri, teater, bevægelse, madlavning og projektmageri er platform for et unikt kulturmiljø – et miljø kendetegnet af kreativitet, aktiv ungdomsdeltagelse og fællesskaber, hvor det er en værdi at være forskellige, fordi vi lader os inspirere og lærer af nogen, der ikke ligner os selv.

Som engageret (frivillig) i KBH+ kan du bl.a.:

KBH+ kan blive springbrættet for dine projekter, events, idéer, personlig udvikling, dit nye job eller nye fællesskaber og netværk – uanset hvad der bringer dig hertil, så er du mere end velkommen!

Hvis det lyder som noget for dig, så hører vi rigtig gerne fra dig!

Kontakt frivilligkoordinator Stine Lindstøl Spørring på tlf: 60 68 29 11 eller stine.spoerring@askovfonden.dk (eller kom forbi en dag og sig hej!).

Adresse:
KBH+, AskovFonden
Emblasgade 175
2100 København Ø
(Indgang ved den høje skorsten)


I KBH+ er vi alle engagerede. Hvad enten vi kommer til yoga, er frivillig til folkekøkken, afholder egne events eller noget helt fjerde. At være engageret i KBH+ betyder, at vi alle er en del af et fællesskab og løfter i flok.

Læs mere på www.kbhplus.dk og følg os på www.facebook.com/kbhplusaskovfonden/

Hvor meget ved du om KBH+?

OBS! Vinderen er fundet og har fået direkte besked!

Ønsker du at være med i konkurrencen om at vinde 2 x folkekøkken + 2 x valgfrie drikkevarer hos KBH+? Så deltag i konkurrencen nedenfor og test din viden om KBH+ – måske er det dig der bliver den heldige vinder!

Held og lykke!

Body SDS-grundtræning hos KBH+

Siden d. 6 februar har KBH+ kunne tilbyde gratis Body SDS-træning hver onsdag med Anne Weissenborn. Holdet er allerede blevet en kæmpe succes og vi glæder os til at byde endnu flere velkommen i de kommende måneder.

Body SDS Grundtræning er en god balance mellem konditionsøvelser, styrketræning og afspænding af kroppen. Her arbejder du med hele kroppen og aktiverer alle led og muskelgrupper. Flere benytter denne træningsform til at vedligeholde sin krop og holde sit energiniveau og sin livsglæde oppe.

I løbet af de 90 minutter som sessionen varer kombineres konditionsøvelser, styrketræning og afspænding, som:

– gennemarbejder alle led & muskler
– styrker hele din krop
– forbedrer din kropsholdning
– retter op på ubalancer og skævheder
– optimerer din vejrtrækning
– skaber en større følelse af frihed i kroppen

Det er kort sagt noget for dig, som gerne vil have mere energi til din hverdag og bedre kontakt til din krop.

Kurset afholdes som nævnt af Anne Weissenborn, som også står for vores Yogahold hver tirsdag og torsdag.

Om behandleren:

“Mit navn er Anne og jeg er 30 år og er 2.års studerende på Body-SDS uddannelsen. Min fascination for sammenhængen mellem krop og sind blev jeg præsenteret for i min yogapraksis for 9 år siden. Det har været indgangen til en konstant større nysgerrighed omkring, hvordan det hele menneske fungerer. Jeg har en bachelor i Kommunikation og Socialvidenskab. Efterfølgende har jeg sammenlagt boet et år i Nordindien, hvor jeg blev uddannet yogalærer og selv begyndte at undervise. Desuden har jeg her fået yderligere undervisning i meditation og åndedrætsteknikker, som indeholder værdifulde redskaber til at skabe en krop i harmoni. Den dag i dag underviser jeg yoga flere steder i København. Jeg stiftede bekendtskab til Body-SDS af tilfældighedens veje, men allerede efter én behandling kunne jeg mærke, hvor effektiv denne behandlingsform er og hvilket fantastisk redskab det er til at komme ned i kroppen. Efterfølgende har jeg selv anvendt Body-SDS til både at komme af med fysiske skavanker og gamle følelsesmæssige ophobninger og benytter det til regeltmæssigt til at nulstille mit system i hverdagens stress og jag.”


Praktisk:

  • Holdet bliver fyldt op efter først til mølle-princippet – dvs. at når holdet er fyldt op, må man desværre vente til næste uge.
  • Holdet er først og fremmet et tilbud til unge mellem 16 og 30 år
  • Det er gratis at deltage
  • Skriv til KBH+ på facebook for mere information
  • Følg med i begivenheden her på facebook

Madliv med Meyers hos KBH+ – “Jeg vil kunne lave mad til nogle søde piger”

I foråret 2019 afholder vi et madlivsforløb for en gruppe unge drenge fra Klubben KBH+ i samarbejde med Meyers Madhus. Madlivsforløbet er en del af Madliv København, som er et udviklingsforløb, der tilbydes institutioner i Københavns Kommune med det formål at styrke arbejdet med mad og måltider.

”Jeg vil kunne lave mad til nogle søde piger”

Måltidet er kilde til både sanselig nydelse og fællesskab. Et samlende element og noget vi allerede arbejder med i KBH+, hvor vi ofte mødes om mad og madlavning fx i forbindelse med vores folkekøkken-aftenener.  I foråret 2019 tager vi endnu et skridt på madfronten, når vi afholder et madkursusforløb for en gruppe unge drenge fra Klubben.

Deltagerne på kurset er unge, der godt kan lide at lave mad, og som gerne vil lære mere om madlavning, vil blive bedre til at spise sund mad derhjemme og, som en deltager nævnte, vil kunne lave mad til nogle søde piger.  

Som i alle vores projekter har vi fokus på at støtte de unge i at indgå i nye fællesskaber og opnå øget empowerment Det her forløb er fedt, fordi drengene kommer ud af deres comfort zone og bliver udfordret, men på sammen tid får støtte og bliver hjulpet på vej. Det er vores ønske, at de får gode oplevelser med at tilberede mad og spise fælles måltider, får gode sociale oplevelser med andre unge, oplever gejst for madlavning og får bedre mulighed for at træffe sunde madvalg i deres eget liv. Jeg håber desuden, at forløbet kan være med til at bygge en endnu stærkere relation mellem huset og drengene i klubben,” fortæller studentermedhjælper i kulturteamet Stine Spørring.

Råvarer, grundsmage og en ”pop-up restaurant”

For de unge består madlivsforløbet af fem undervisningsgange, hvor de skal i køkkenet med personale fra KBH+ og undervisere fra Meyers Madhus. Hver gang skal de lave et måltid fra bunden med hjælp og vejledning fra personale og undervisere. Måltidet skal bestå af to til tre retter med sæsonens friske råvarer. Alle undervisningsgange afsluttes med et fælles måltid, der serveres i Klubben.

Madtemaerne for de fire første undervisningsgange er: Vejen til velsmag, brød, korn & kærlighed, grøn mad og hønen & ægget. Under hele forløbet vil de unge deltage i alle elementer omkring måltidet; menuplanlægning, indkøb, madlavning, tilsmagning, borddækning, servering, præsentation, oprydning og opvask.

Hele forløbet afsluttes den femte undervisningsgang med en ’pop-up restaurant’, hvor de unge tilbereder og serverer et måltid for deres venner og familie i caféen. Alle unge får afslutningsvis et diplom for deres deltagelse.

Målet med madlivsforløbet er, at de unge kan identificere flere forskellige friske råvarer i sæson, bruge basal viden om køkkenhygiejne, bruge generelle køkkentekniske færdigheder, såsom stegning, bagning, emulgering og snitning, får kendskab til de fem grundsmage og kan arbejde med konsistenser i maden, lave brød fra bunden, anrette og skabe et visuelt udtryk i mad og træffe gode valg i forhold til bæredygtighed og økologi.

Train the trainer

Madlivsforløbet indeholder også en Train the trainer-del, som består af en madfaglig opkvalificering for de ansatte. Målet med denne er, at personalet får kompetencer til efterfølgende selvstændigt at kunne gennemføre lignende madkursusforløb for unge i KBH+, der har lyst til at lære om madlavning. På den måde bliver madlivsforløbet gjort bæredygtigt, og vi kan i fremtiden i endnu højere grad bruge madlavningen og måltidet som en del af vores pædagogfaglige praksis.

Læs mere om forløbet her:
https://maaltider.kk.dk/artikel/madliv-koebenhavn